Mytene har lenge blitt avkreftet at bare eldre menn har problemer med potens. I dag blir urologer i økende grad møtt i deres daglige medisinske praksis med behovet for å identifisere årsakene og finne måter å gjenopprette potens hos unge pasienter. Moderne teknologier og metoder for behandling av erektil dysfunksjon (impotens) med rettidig diagnose kan forbedre kvaliteten på en manns seksuelle liv betydelig.

Erektil dysfunksjon er en tilbakevendende tilstand preget av nedsatt ereksjonskvalitet, manglende evne til å opprettholde eller oppnå den i den grad det er nødvendig for et fullstendig samleie.

Begrepet “erektil dysfunksjon” ble laget i 1992 da American National Institutes of Health foreslo å bruke det som et bredere konsept enn impotens. Ifølge WHO (Verdens helseorganisasjon), basert på en rekke autoritative verdensstudier, klager hver tiende mann i alderen 21-29 år over erektil dysfunksjon, hver femte mann på 30-35 år og nesten hver annen mann på 40-70 år gammel . Dette er omfanget av problemet i dag, og eksperter spår at disse tallene kan fordobles de neste 25 årene.

Eksterne årsaker til utvikling av erektil dysfunksjon:

 • Røyking er en av de viktigste faktorene som har en veldig negativ effekt på erektil funksjon.
 • Alkohol, spesielt “ølalkoholisme”, narkotikamisbruk.
 • Kronisk utmattelsessyndrom, kronisk søvnmangel, stadige stressende situasjoner på jobben og i familieforhold.
 • Miljøfaktorer: ubalansert irrasjonell ernæring, mat utarmet i vitaminer og mikroelementer, GMO (genetisk modifiserte matvarer).
 • Økt bakgrunnsstråling, arbeid under høyfrekvente strålingsforhold.
 • Funksjoner av dannelsen av en manns personlighet og dannelsen av hans seksualitet.

De viktigste faktorene for seksuell atferd er nedfelt i barndommen når en gutt observerer handlingssystemet til eldre menn i familien og deretter følger veien for å imitere de lærte modellene eller fornekte dem. Det var i denne perioden at opprinnelsen til ungdommelig selvtillit og redsel, frykt for å “bli undervurdert”, “ikke gjøre det forventede inntrykket” ofte dannes. Over tid kan de slå rot og forvandle seg til psykologiske komplekser eller fobier, og ha en viss innvirkning på hele menneskets liv.

Interne årsaker til utvikling av erektil dysfunksjon:

 • Hormonelle reguleringsforstyrrelser: hypogonadisme (utilstrekkelig testosteronproduksjon av testiklene til en mann), en rekke sykdommer assosiert med dysfunksjon i hypofysen og binyrene, noen svulster (for eksempel hypofyseadenom).
 • Bivirkninger ved å ta forskjellige medisiner (noen antihypertensive og antiarytmiske legemidler, kortikosteroider, psykotrope legemidler og antidepressiva, etc.).
 • Aldersrelaterte og ervervede endringer i vev og strukturer i penis involvert i mekanismen for ereksjon.
 • Nevrologiske sykdommer og lidelser (epilepsi, Parkinsons sykdom, multippel sklerose, traumer og operasjoner i hjernen og ryggmargen, lite bekken og perineum).
 • Sykdommer i det kardiovaskulære systemet (hypertensjon, aterosklerose, etc.).
 • Diabetes mellitus, fedme, metabolsk syndrom.

Listen over inneholder bare de vanligste årsakene som ligger til grunn for utvikling av dysfunksjon eller sykdommer, hvis symptom er en forverring av ereksjonskvaliteten.

Metoder for behandling av erektil dysfunksjon

Moderne kunnskap innen urologi-andrologi og sexologi, samt evnen til individuelt å velge en kombinasjon av farmakologiske midler, terapeutiske og kirurgiske teknikker, tillater oss i dag å løse mange problemer forbundet med erektil dysfunksjon (impotens). Når du velger en effektiv behandlingsstrategi, avhenger mye av årsakene og graden av manifestasjon av sykdommen, av alder, samtidig sykdommer.

I arsenal av urologer er det sertifiserte moderne medisiner som hjelper til med å stimulere gjenoppretting av erektil funksjon eller til og med helt farmakologisk erstatte de livslange leddene i mekanismen for en tilstrekkelig ereksjon. Takket være aktiv reklame, vet alle i dag navnene på de mest berømte stoffene for å gjenopprette potens. Men leger oppfordrer folk til å avstå fra selvmedisinering, noe som kan føre til negative bivirkninger. Bare profesjonell rådgivning og optimal diagnostikk vil garantere at de foreskrevne medisinene vil være effektive og ikke vil skade helsen din.

Forebygging av erektil dysfunksjon

Tiltak for generell forebygging av erektil dysfunksjon inkluderer:

 • balansert og rasjonell ernæring, rik på vitaminer og mikroelementer, essensielle aminosyrer og flerumettede fettsyrer;
 • overholdelse av regimet for arbeid og hvile, først og fremst full søvn (det er i en drøm at kroppen gjenoppretter alle sine unike
 • selvreguleringsinnstillinger og eliminerer “sammenbrudd” i dem);
 • fysisk aktivitet, sport, inkludert i frisk luft;
 • mangel på langvarige stressende situasjoner på jobb og hjemme;
 • avslag fra alkoholmisbruk (inkludert øl), røyking og inntak av narkotika;
 • rettidig forebygging og behandling av spesialister av sykdommer som fører til erektil dysfunksjon (hypertensjon, aterosklerose, diabetes mellitus, fedme, etc.).

Separat bør vi nevne matvarer som forbedrer erektilfunksjonen og kan brukes som forebygging av brudd på den: mat rik på fett og vannløselige vitaminer (oliven- og solsikkeolje, nøtter, rose hofter, rips, friske grønnsaker og frukt, frokostblandinger og belgfrukter), kilder omega-3 flerumettede fettsyrer (fiskeolje, sesamolje, maisolje) og essensielle aminosyrer (melk og meieriprodukter, vaktelegg, kjøtt og fisk). Selvfølgelig snakker vi bare om naturlige ingredienser, og ikke om “udødelige” genetisk modifiserte produkter. Det bør huskes at overspising og overvekt også er en direkte vei til potensforstyrrelser.

Erektil dysfunksjon er ofte et resultat av en eller annen sykdom eller lidelse i reguleringen av ereksjonsprosessen. Brudd forekommer sjelden øyeblikkelig og permanent. Derfor, ved de første manifestasjonene av dysfunksjon, anbefales en mann å umiddelbart konsultere en lege, inkludert bare for å få råd, for ikke å gå glipp av øyeblikket for å starte en betimelig, effektiv og sikker behandling.