Suksess i behandlingen av impotens avhenger av mange faktorer, først og fremst – av årsaken til sykdommen. Så å takle erektil dysfunksjon av psykogen karakter hos en ung mann er utvilsomt lettere enn for eksempel med alvorlig organisk impotens på grunn av kirurgi for å fjerne prostatakjertelen. Et viktig element i det positive resultatet av behandlingen er pasientens rettidige appel til medisinsk hjelp – når alt kommer til alt, jo lenger sykdommen utvikler seg, jo vanskeligere er det å reversere den patologiske prosessen.

Andrology, en gren av medisin som spesialiserer seg i behandling av sykdommer i det kjønnsorganet hos menn, har et bredt arsenal av metoder basert på ulike tilnærminger for å bekjempe erektil dysfunksjon. Det er ikke verdt å dramatisere, og unngå et besøk til legen av frykt for å høre en skuffende prognose. I de fleste tilfeller er erektil dysfunksjon bare en overvinnelig plage, som under ingen omstendigheter skal være årsaken til en alvorlig følelsesmessig krise.

En fullstendig kur kan forventes i tilfeller av sykdommens psykogene natur (rasjonell psykoterapi), posttraumatisk arteriogen ED hos unge menn (en operasjon for å rekonstruere penisens blodstrøm er indikert). Prognosen for hormonelle lidelser (hypogonadisme, hyperprolaktinemi) er også gunstig. I tilfeller der den negative effekten av legemidlene som pasienten tar avsløres, løses problemet med kansellering eller erstatning, noe som vanligvis fører til gjenoppretting av en ereksjon.

Hvis en omfattende undersøkelse ikke avslører årsaken til ED, er terapi symptomatisk.

Korrigerende tiltak og terapi kan føre til en forbedring av erektil funksjon selv uten spesifikk behandling eller øke effektiviteten av terapeutiske tiltak. Blant dem normalisering av blodtrykk, kolesterol, glukose og totale testosteronnivåer i blodet. Som allerede nevnt kan kansellering og erstatning (i samarbeid med beslektede spesialister) av legemidler som påvirker ereksjonen negativt hjelpe. Normalisering av ernæring, kroppsvekt og regelmessig fysisk aktivitet vil ha en gunstig effekt på tilstanden til ikke bare den intime sfæren, men hele organismen som helhet.

Psykoterapi

Målet med psykoterapi er å fjerne blokken som hindrer en fysisk sunn mann i å utføre seksuell funksjon. Et tillitsfullt forhold til en terapeut kan hjelpe deg med å finne årsaken til lidelsen og overvinne tidligere negative erfaringer. Ofte er felles konsultasjoner med en fast partner til en mann effektiv, fordi rollen til hennes oppførsel i pasientens bedring er veldig stor. Psykoterapi er en uunnværlig komponent i behandlingen, uavhengig av årsakene til erektil dysfunksjon.

Legemidler for behandling av erektil dysfunksjon

For tiden praktiseres en trinnvis tilnærming i behandlingen av ED, som involverer sekvensiell anvendelse av terapeutiske metoder. Legemiddelterapi begynner med type 5 fosfodiesterasehemmere (alternativer som kan være vakuumoppførere og sjokkbølgebehandling for penis). Da kan effekten forbedres til intracavernøse injeksjoner og falloprotetika. En endring i behandlingsstadiet utføres når det er ineffektivt eller uakseptabelt for pasienten.

Legemidler fra gruppen av hemmere av fosfodiesterase type 5 (PDE-5) utvider karene i penis, noe som gjør det mulig å få ereksjon selv med alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser. For øyeblikket er fire legemidler i denne gruppen tilgjengelig i Russland, produsert i tablettform i forskjellige doser, deres aktive ingredienser:

  • sildenafil;
  • tadalafil;
  • vardenafil;
  • utenafil.

Du kan kjøpe disse og andre medisiner fra butikken vår i Norge

I noen tilfeller, med organisk erektil dysfunksjon, kan testosteronpreparater være effektive (i fravær av kontraindikasjoner for testosteronbehandling). Former for frigjøring er forskjellige: injeksjon, transdermal (i form av flekker), testosterongel.

Legemidlet, dets dose, administrasjonsregime og kurslengde velges individuelt.

Hvis det ikke er noen virkning av orale medisiner, kan intracavernøse injeksjoner av vasoaktive medisiner brukes. For administrering direkte inn i corpus cavernosum i penis, brukes flere legemidler som monoterapi eller i kombinasjon (stoffer: prostaglandin E1, fentolamin, papaverin). Etter valg av den nødvendige mengden av legemidlet og passende opplæring, blir pasienten overført til autoinjeksjon. Den anbefalte frekvensen er ikke mer enn tre ganger i uken.

Treningsterapi

Perineal muskeltrening er en annen medisinfri behandling for erektil dysfunksjon. På grunn av en stillesittende livsstil opplever mange menn kronisk stagnasjon av blod i bekkenområdet, noe som forstyrrer blodkararbeidet og påvirker ereksjonen negativt. Regelmessig trening for å utvikle musklene rundt penis og pungen kan forbedre kvaliteten på sex. Slike øvelser kan være nyttige for alle menn, uavhengig av om de har tegn på brudd på dette området.

Kirurgisk inngrep

Dessverre, i noen tilfeller, gir ikke behandling av erektil dysfunksjon uten å bruke kirurgiske teknikker det ønskede resultatet. Kirurgiske alternativer varierer.

Først og fremst er dette kirurgiske inngrep på karene. I dette tilfellet kan de beste resultatene forventes hos unge menn med problemer på grunn av traumer, mens hos menn med generalisert aterosklerose er effekten kortvarig etter disse operasjonene.

I tilfelle visse skader og patologier i urinveisystemet, er det ingen annen måte å returnere pasientens “mannlige kraft”, bortsett fra å utføre proteser i penis. Hvis pasienten insisterer på en radikal løsning på problemet sitt, brukes falloendoprotese med halvstive proteser eller hydrauliske implantater som simulerer en ereksjon.

Foreløpig er det utviklet ulike implantatmodeller som er i stand til å reprodusere naturlig seksuell funksjon med høy grad av pålitelighet og gir glede for begge parter. Den største ulempen med denne metoden er den imponerende kostnaden for både fallprotesen og operasjonen for å installere den.

Det finnes to typer penisimplantater: fleksible (halvstive) og oppblåsbare (to- eller tredelt hydrauliske systemer). De fleste pasienter foretrekker proteser i 3 deler på grunn av å oppnå en mer naturlig ereksjon. Over 90% av de opererte pasientene og deres partnere bemerker tilfredshet med sexlivet etter implantasjonen.

Den alvorligste komplikasjonen av penisimplantasjon er periprotetisk infeksjon. Foreløpig brukes fallproteser med antibakterielt belegg i økende grad, noe som kan redusere sannsynligheten for denne komplikasjonen fra 5% til 2%.

Sjokkbølgebehandling

En relativt ny, men stadig større popularitet, metode for behandling av erektil dysfunksjon er sjokkbølgebehandling (SWT). Det er basert på evnen til akustiske bølger til å myke opp blodkarets vegger og stimulere utvidelsen av blodtilførselen til penis, noe som kan føre til håndgripelige resultater etter en til tre økter.

Den viktigste fordelen med SWT er dens effekt på årsaken, ikke på symptomene på sykdommen. Denne behandlingsmetoden anbefales til bruk hos pasienter med mild ED eller i fravær av effekt fra PDE-5-hemmere.

Hver mann som ønsker å forlenge ungdommen, bør tenke på forebygging av erektil dysfunksjon. Det inkluderer røykeslutt og alkoholmisbruk, vekttap med økt kroppsvekt, regelmessig fysisk aktivitet, tilstrekkelig søvn og behandling av kroniske sykdommer – hypertensjon, diabetes mellitus og andre. Men selv om tiden går tapt, fortvil ikke – søk hjelp fra en urolog-androlog. Riktig terapi vil bidra til å bringe harmoni og lysstyrke i intimitet tilbake i livet ditt.